Ben je leerplichtig? En wanneer niet meer?

Vanaf en tot welke leeftijd ben je leerplichtig?

Alle kinderen in Nederland zijn leerplichtig, wanneer zij een bepaalde leeftijd bereiken. Wil je weten vanaf welke leeftijd je leerplichtig bent? Kijk dan goed naar de leeftijd zelf, maar ook naar de kwalificatie die je op een bepaald moment bereikt. Deze twee elementen bepalen of je verplicht bent naar school te gaan, of dat je bijvoorbeeld op zoek kunt gaan naar een baan die bij je past. De leerplicht is er om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland met een goede opleiding begint op de arbeidsmarkt. Men zorgt er op die manier voor dat je in ieder geval 12 jaar onderwijs ontvangt.

Kinderen vanaf 5 jaar

Kinderen vanaf 5 jaar zijn wettelijk verplicht om naar school te gaan, waardoor je vanaf die leeftijd leerplichtig bent. Ieder kind start op de basisschool, die goed is voor 8 jaar leerplicht. De overheid gaat voor iedereen uit van 8 jaar aan schoolgaande tijd, ook op het moment dat je kind een klas overslaat en er op die manier korter over doet. De leerplicht geldt in principe tot minimaal het 16e jaar, of tot aan het eind van het 12e schooljaar dat is ingegaan. De meeste kinderen gaan echter al met 4 jaar naar school. Zij zijn dan nog niet leerplichtig, maar kunnen op die manier wel al vast wennen aan het volgen van onderwijs.

Kwalificatieplicht of 18 jaar

De leerplicht houdt op met het 16e jaar, al betekent dat niet dat een ieder dan vrij is om school te verlaten en aan het werk te gaan. Er geldt een kwalificatieplicht, die ervoor zorgt dat iedereen met een degelijke startkwalificatie de arbeidsmarkt kan betreden. De overheid ziet een havo-, vwo- of mbo-diploma (minimaal niveau 2) als geldige startkwalificatie. Is er op het 16e jaar nog geen geldige startkwalificatie behaald? Dan wordt de leerplicht verlengd tot het 18e jaar.

bron: leerplicht

5 thoughts on “Ben je leerplichtig? En wanneer niet meer?

  1. Toon van Bussel

    hoe zit het met een kind, die als 15-jarige naar nederland is gekomen uit rusland, zijn moeder is bezig met integratiecursus, hij heeft een school maar spijbelt regelmatig, in augustus wordt hij 18, dient hij verplicht naar school te gaan? verliest hij zijn verblijfsvergunning als hij niet gaat of onregelmatig gaat? dient hij, als hij 18 wordt, alsnog een inburgeringscursus te volgen? met dank voor uw antwoord

    Reply
  2. ikke

    In Nederland geld een LEERplicht geen SCHOOLplicht. Dus als jij je kind zelf thuis onderwijs wilt geven mag dat, dit moet je natuurlijk wel kunnen aantonen met een curriculum vitae. Het is in Nederland wel verstandig om je kind een schooldiploma of staatsdiploma te laten halen, want anders kan je kind niet naar een vervolg opleiding.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *