Om een creditcard aan te vragen?

By | september 11, 2013

Vanaf welke leeftijd kan je een creditcard aanvragen? Dit is afhankelijk van de aanbieder. Er zijn drie grote creditcardaanbieders: MasterCard, Visa en American Express. Deze firma’s hebben alle drie hun eigen regels. Er zijn dus meerdere antwoorden op deze vraag. Voor een creditcard van MasterCard moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Ook Visa heeft een leeftijdsgrens van 18 jaar voor een creditcard. American Express eist echter een minimum leeftijd van 21 jaar.

Deze leeftijdsgrens komt door de wetgeving, waar deze bedrijven begonnen zijn. MasterCard en Visa vinden hun oorsprong in Europa en hebben zich daardoor vooral georiënteerd op Europese wetgeving. Dit is belangrijk voor een creditcardrekening, omdat wanneer je een betaling voldoet met je creditcard, je eigenlijk een lening afsluit voor een veelal korte periode. En leningen mogen in Europa louter en alleen aan meerderjarigen worden verstrekt. Daarom is het onmogelijk als minderjarige een creditcard te hebben op je eigennaam. Je kunt natuurlijk wel een creditcard krijgen op naam van je ouders, die je als kind dan kunt gebruiken. Voor American Express, uit de VS, geldt ongeveer hetzelfde alleen is daar de minimumleeftijd, voor het verstreken van een lening, 21 jaar.

Er is echter nog wel een andere hindernis: krediet. Voor een creditcard moet je krediet waardig zijn. Alle drie eerder genoemde creditcardaanbieders verlangen van hun klanten dat ze een minimum inkomen hebben. Dit ligt in Nederland rond de 1.500 euro per jaar. De meeste achttienjarige beschikken doorgaans niet over een dergelijk inkomen. Dus ondanks het behalen van een meerderjarige leeftijd geeft nog niet per definitie toegang tot het openen van een rekening met creditcard. Echter, kunnen ouders wel garant staan voor hun kind, waardoor het inkomen van het kind er niet lang toe doet. Logischerwijs moeten de ouders dan wel beschikken over een inkomen van minimaal 1.500 euro per jaar.

2 thoughts on “Om een creditcard aan te vragen?

  1. Janssens Angie

    Mijn vriendin heeft al een creditcard op haar eigennaam en zij is 12 jaar.Ik wil er ook eentje en ben ook 12 jaar.Hoe gaat dit?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *