heb je nog recht op studiefinanciering

Tot welke leeftijd studiefinanciering?

Studiefinanciering is een tegemoetkoming van de staat die je helpt om je studie of de huur voor kamer te betalen. Maar tot welke leeftijd heb je nou recht op studiefinanciering? En zijn er nog andere voorwaarden? Dat kun je hieronder allemaal lezen.

Achttien jaar of ouder

De vereiste leeftijd die je moet hebben voor studiefinanciering is achttien jaar. Je ontvangt dan de studiefinanciering vanaf de eerste maand in het eerste kwartaal na je achttiende verjaardag. Dat is dus altijd januari, april, juli of oktober.

Je kunt de studiefinanciering niet meer aanvragen na je dertigste verjaardag. Maar als je de aanvraag doet voor je dertig wordt, wordt de studiefinanciering gewoon doorbetaald na je dertigste.

Vier jaar

Je ontvangt vier jaar studiefinanciering. Deze kun je verspreiden; stel dat je studie niet bevalt en je er mee stopt om een jaar te gaan werken, kun je de financiering stopzetten om deze opnieuw aan te vragen als je weer aan een opleiding begint. Let wel: als je de leeftijd van dertig hebt bereikt en dan de studiefinanciering stopzet, kun je deze niet opnieuw aanvragen.

Studentenreisproduct

Met je studiefinanciering komt ook het studentenreisproduct. Dit houdt in dat je doordeweeks of in het weekend gratis mag reizen. Wanneer je gratis wilt reizen mag je zelf kiezen. De andere tijd reis je dan met veertig procent korting. Het studentenreisproduct kun je aanvragen als je studiefinanciering krijgt, dus vanaf je achttiende. Het is niet mogelijk het reisproduct te krijgen zonder studiefinanciering en je moet deze weer inleveren als je de financiering stopzet of als deze afloopt.

Andere voorwaarden

Naast je leeftijd zijn er ook andere voorwaarden om studiefinanciering te mogen ontvangen. Zo moet je de Nederlandse nationaliteit hebben. Ook moet je een bepaalde soort studie volgen: een beroeps-opleidende leerweg. Deze moet een voltijdopleiding zijn en minimaal één jaar duren. De specifieke voorwaarden kun jeop de site van DUO vinden.
7 thoughts on “heb je nog recht op studiefinanciering

 1. faisa

  ik heb een vraagje , ik wil studiefinanciering aanvraagen maar ik ben bijna 31jaar kan dat is het mogelijke

  Reply
  1. Daan

   Je kunt de studiefinanciering niet meer aanvragen na je dertigste verjaardag. Maar als je de aanvraag doet voor je dertig wordt, wordt de studiefinanciering gewoon doorbetaald na je dertigste.

   Blijkbaar wel als je de text had gelezen.

   Reply
 2. Saartje

  Ik ben 31 jaar en wil graag gaan studeren. Kan ik een studifanciering aanvragen ergens of evt tips

  Reply
 3. Nadia

  Ik ben nu 32 jaar oud en ik krijg nog steeds studiefinanciering tot welke leeftijd heb ik nog steeds recht op?

  Reply
 4. Sandra

  Beste, ik ben 29 en word 13 april 30. Ik wil heel graag de MBO4 BOL opleiding mediavormgeving gaan volgen, deze begint pas in september. Als ik uiterlijk 1 april studiefinanciering aanvraag, heb ik er dan recht op voor als mijn studie begint? Vriendelijke groet, Sandra

  Reply
 5. marc

  Ik ben 61 en Wil wer gaan studeren zodat ik niet meer hoef te werken is daar een studiefinancering voor? Ben met 15 jaar begonnen te werken heb dus nog wat leerjaren te goed dacht ik zo

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *