Hoe oud moet je zijn om achterop een motor te mogen zitten?

Motoren zijn een zeer handig vervoersmiddel en worden bovendien door veel mensen als leuk en avontuurlijk gezien. Dat er gevaren gepaard gaan met motorrijden weten de meeste mensen wel. Er bestaan allerlei regels voor het rijden op een motor en het dragen van beschermende kleding. Maar hoe zit het met achtertoprijders? Voor ouders die hun kinderen mee willen nemen achterop de motor of jongeren die met vrienden mee willen rijden is het belangrijk om te weten wat de leeftijdsregels zijn voor achterop een motor zitten. Hoe oud moet je zijn om achterop een motor te mogen zitten?

Geen grens, wel een advies

Er bestaat geen wettelijke minimumleeftijd voor het meerijden op een motor. Dat wil niet zeggen dat het zonder voorwaarden aan te raden is om jonge kinderen mee te nemen achterop. Vaak wordt er een adviesleeftijd gegeven van tien of zelfs twaalf jaar oud. Alleen op de motor kunnen zitten is namelijk niet genoeg, het is belangrijk dat het kind ook goed doorheeft dat vasthouden, meekijken, niet tegenleunen enzovoorts belangrijk zijn. Als ouder maak je zelf de afweging of je kind hier oud genoeg voor is. Het kind moet ook een helm kunnen dragen. Samen afspraken maken voorafgaand aan de rit is aan te raden.

Veiligheidsregels

Er is dan weliswaar geen leeftijdsgrens; veiligheidsregels zijn er wel. Net als voor mensen voorop de motor geldt voor mensen achterop de motor dat een helm wettelijk verplicht is. Het is cruciaal dat deze goed past. Voor kinderen is daarnaast speciale beschermkleding te koop. Ook is het verplicht, in ieder geval tot acht jaar oud, om een kinderzitje te hebben. Ondersteuning van nek, rug en voeten is erg belangrijk. Tot slot is het aan te raden om ervoor te zorgen dat je motor extra goed zichtbaar is als je een kind achterop meeneemt. Zo verklein je het risico op een ongeluk voor jezelf en het kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *