Hoe oud moet je zijn om een beugel te dragen?

Tegenwoordig zie je ze steeds meer: beugels. Een groot deel van de jongeren moet een beugel dragen om het gebit te corrigeren, wat goed kan terwijl de groei nog bezig is. Niet iedereen vindt het leuk om een beugel te moeten dragen, maar voor velen hoort het er nu eenmaal bij. Een voordeel van een beugel is dat het niet alleen beter is voor je mond, maar je tanden er ook rechter van worden. Dit kan er beter uitzien. De meeste mensen dragen een beugel op advies van de tandarts en orthodontist. Deze adviseren het dragen van een beugel vaak aan het eind van de basisschool of begin van de middelbare school. Maar hoe oud moet je nu precies zijn om een beugel te dragen?

Veranderende mond

Een beugel wordt meestal voorgeschreven vanaf minimaal negen jaar oud. De voornaamste reden dat beugels niet worden aanbevolen voor jongere kinderen is dat tijdens het groeien van de kaak en tanden er veel kan veranderen. Als er iets niet goed zit kan dit vanzelf goed komen, of het is moeilijk te zien of er echt een probleem gaat ontstaan. Wat echter vaak wordt geloofd maar niet waar is, is dat een kind uitgewisseld moet zijn (alle melktanden kwijt moet zijn) om een beugel te krijgen. In sommige gevallen is het belangrijk dat gebitsproblemen al vroeg worden aangepakt en wordt niet gewacht tot het volwassen gebit aanwezig is. De meeste scholieren krijgen hun beugel echter rond de overgang naar de middelbare school.

Het proces

Soms kan de tandarts of een andere deskundige al vroeg zien dat iemand een beugel nodig zal hebben. Het kan verstandig zijn om al vroeg naar de orthodontist te gaan voor advies en het beginnen aan het proces. Er moeten soms namelijk veel stappen doorlopen worden, waarvan de timing belangrijk is. Zo moeten veel beugeldragers beginnen met een blokbeugel voordat ze een vaste beugel krijgen. Advies vragen kan altijd, ook op nog wat jonge leeftijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *