Hoe oud moet je zijn om een boot te varen?

Varen is voor veel mensen een waardevolle hobby of manier van ontspannen. Je kunt het water op met allerlei verschillende boten, de ene avontuurlijker dan de andere. Veel kinderen en jongere zijn geïnteresseerd in het zelf besturen van een boot, maar hier zijn wettelijke regels aan verbonden voor de minimale leeftijd die je moet hebben om aan het varen te gaan. Niet alle boten zijn namelijk even makkelijk om te besturen. Hier vind je de informatie hoe oud je moet zijn om een boot te varen.

Leeftijdsgrenzen

Mensen van alle leeftijden mogen een zeilbootje of roeibootje besturen, zolang het onder de zeven meter is. Zo mogen kinderen bijvoorbeeld met een opblaasboot de sloot op om kennis te maken met het zelf varen in een boot. Als de boot een open motorboot is, die maximaal dertien kilometer per uur kan en niet langer is dan zeven meter, moet je twaalf jaar oud zijn. Voor boten langer dan zeven meter geldt vervolgens de minimumleeftijd van zestien jaar oud. Dit gaat bijvoorbeeld om motorboten, grote schepen en zeilboten. Voor snelle motorboten moet je achttien jaar of ouder zijn. Al deze grenzen hebben te maken met veiligheid en risico’s. Vaardigheden als inschattingsvermogen zijn belangrijk.

Snelle motorboten

Snelle motorboten kunnen harder dan twintig kilometer per uur varen. Voor het besturen van deze boten heb je een vaarbewijs nodig, waarvoor je achttien jaar of ouder moet zijn. Daarnaast zitten er meer regels aan verbonden, zoals de registratie van het schip. Snelvaren mag ook niet overal. Voor de andere genoemde soorten boten hierboven geldt dat het belangrijk is om als ouder afspraken te maken met kinderen over de veiligheid en, zeker als ze jong zijn, een oogje in het zeil te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *