Hoe oud moet je zijn om naar de sportschool te gaan?

By | december 29, 2019
Naar de sportschool gaan: het is iets wat veel mensen doen om gezond te blijven of fitter en sterker te worden. In de sportschool vind je alle apparaten die je nodig hebt om je lichaam goed te trainen en zijn er vaak mensen aanwezig die je kunnen helpen. Erg handig en volgens velen ook leuk, maar in de meeste sportscholen kan niet zomaar iedereen van elke leeftijd terecht. Wil je weten hoe oud je moet zijn om naar de sportschool te gaan? Lees dan verder.

Verschillende grenzen

De leeftijdsgrens verschilt per sportschool. Voor sommige sportscholen moet je ouder zijn om er te mogen sporten dan andere. Meestal geldt dat je minimaal twaalf jaar moet zijn en tot je zestiende een volwassen begeleider mee moet nemen. Als je iets ouder bent mag je zelf sporten als een ouder of vertegenwoordiger toestemming heeft gegeven. Vanaf je achttiende mag je het allemaal zelf besluiten. Er zijn sportscholen waar onder begeleiding ook mensen jonger dan twaalf mogen sporten, maar dit is niet gangbaar.

Redenen

Je vraagt je misschien af waarom je als jongere niet zomaar naar de sportschool mag. De voornaamste reden is dat trainen risico’s met zich kan meedragen. Goede begeleiding is belangrijk om blessures te voorkomen, zeker als er getraind wordt met apparaten in de sportschool. Voor wie onder de achttien is, is het verstandig om hulp te vragen van een professional in de sportschool, ook als er een ouder als begeleider bij is. Voor een groeiend lichaam kan trainen namelijk risicovol zijn. Het is bijvoorbeeld belangrijk om niet al te zware krachttraining te doen als je jong bent. Ook als je wel al naar je lokale sportschool mag op jonge leeftijd is een aangepaste training volgen verstandig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *