Hoe oud moet je zijn om op een paard te rijden?

By | december 29, 2019
Paardrijden is volgens veel mensen een leuke sport om te beoefenen. Zeker op jonge leeftijd gaan veel mensen op paardrijden. Paarden zijn volgens liefhebbers edele dieren en worden al eeuwen door de mens bereden. In sommige culturen leren mensen dan ook al vroeg hoe ze op een paard moeten rijden. Toch is het ook een gevaarlijke activiteit, bijvoorbeeld omdat je van een paard af kunt vallen en de dieren onvoorspelbaar kunnen zijn. Hierdoor is het niet altijd verstandig om jonge kinderen paard te laten rijden. Maar hoe oud moet je dan precies zijn om op een paard te rijden? Hier lees je het.

Sport voor alle leeftijden

Aan paardrijden is geen wettelijke leeftijdsgrens verbonden. Dit betekent dat op elke leeftijd begonnen mag worden met leren paardrijden. Meestal beginnen jongere kinderen met zitten en langzaamaan rijden op een pony, een kleiner paard. Zo kunnen ze gewend raken aan het omgaan met paarden en stap voor stap het leerproces doormaken van het paardrijden. Om lessen te kunnen volgen bij een manage moet je meestal wel een minimale leeftijd hebben. Deze verschilt per manage. Ook wordt soms naar de lengte van het kind gekeken. Aan op een eigen paard rijden zit geen minimumleeftijd verbonden. Wel mag je pas met een paard op de openbare weg als je veertien bent of twaalf met begeleider boven de eenentwintig.

Kinderen en paardrijden

Volgens sommige mensen is het voor kinderen heel goed om te leren paardrijden, omdat ze bijvoorbeeld hun motorische vaardigheden ontwikkelen en met dieren leren omgaan. Ook wordt gezegd dat vroeg beginnen met paardrijden helpt om de sport het beste te leren. In gesprek gaan met een deskundige, bijvoorbeeld van de manege, kan vragen over dit soort zaken beantwoorden. Sommige maneges bieden lessen voor de allerkleinsten aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *