Hoe oud moet je zijn om te mogen karten?

Karten is een populaire activiteit die op veel plekken in Nederland gedaan kan worden. Op een speciale baan race je tegen elkaar in kleine autootjes, de karts. Karten is leuk om te doen met vrienden en familie, tijdens een uitje met ouder en kind of een kinderfeestje bijvoorbeeld. Karts en kartbanen hebben allerlei veiligheidsmaatregelen waardoor het een niet te gevaarlijke activiteit is. Toch is (zelf) karten niet geschikt voor alle leeftijden. Hoe oud je moet zijn lees je hier.

Kinderkart en normale kart

Sommige kartbanen hebben één soort karts, voor andere geldt dat er zowel karts voor kinderen als gewone karts zijn. Aan beide zijn dan een minimumleeftijd en/of minimumlengte verbonden. Het heeft allemaal te maken met de veiligheid. Kinderkarts zijn meestal kleiner en kunnen minder snel. Ze rijden op een aparte baan en het kind wordt begeleid door een volwassene. Soms moet er ook op de gewone baan een begeleider aanwezig zijn. Weer andere plekken hebben duokarts, waarop zelfs kleuters al mogen meerijden. De begeleider zit dan achter het stuur.

Kies de juiste baan

Door op websites van kartlocaties te kijken kun je achterhalen hoe oud en lang je precies moet zijn voor welk soort kart. Zo kun je uitkiezen welke locatie het meest van toepassing is. Er bestaan banen waar iedereen bijvoorbeeld boven de 1 meter 35 moet zijn en er dus geen aparte kinderbanen zijn. Op andere locaties kart je vanaf acht jaar en 1 meter 25 tot veertien jaar en 1 meter 55 op een speciale kinderbaan. Voorafgaand aan het bezoek controleren wat precies de vereisten zijn is belangrijk om niet teleurgesteld te worden. Bijvoorbeeld omdat de jongste van de groep op de ene baan al wel mee kan doen en op de andere nog niet. Of omdat kinderen van het kinderfeestje op verschillende banen moeten karten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *