Hoe oud moet je zijn om vrijwilligers werk te mogen doen?

Vrijwilligerswerk is een goede en leuke manier een steentje bij te dragen aan iets waarin je gelooft of om je medemens te helpen. Maar liefst bijna een op de twee Nederlanders doet aan vrijwilligerswerk. Het houdt in dat je ergens gaat helpen of iemand gaat helpen zonder compensatie. Ook van plan om vrijwilligerswerk te gaan doen? Dan is het zaak om wel eerst na te gaan of je oud genoeg bent. Er zijn namelijk vaak leeftijdsgrenzen verbonden aan vrijwilligerswerk. Je kunt niet overal gaan helpen als jongere. Hier lees je hoe oud je moet zijn om vrijwilligerswerk te mogen doen.

Minimumleeftijd vrijwilligerswerk

Officieel bestaat er geen leeftijdsgrens voor vrijwilligerswerk. Toch geldt vaak dat je minimaal zestien jaar oud moet zijn om bepaalde werkzaamheden te verrichten en tot je achttiende wordt gezien als ‘kwetsbaar’ als vrijwilliger. Dit is allemaal om jongeren te beschermen tegen zwaar en gevaarlijk werk. Ook is dit om hen te beschermen tegen kinderarbeid. Afhankelijk van waar je vrijwilligerswerk zou willen doen is er sprake van een minimumleeftijd en wellicht ook een maximumleeftijd.

Wetten rond vrijwilligerswerk

De wetten rond vrijwilligerswerk zijn hetzelfde als die voor betaald werk, maar uitzonderingen zijn mogelijk. Mensen van dertien en veertien mogen lichte hulparbeid verrichten, zoals helpen in een winkel. Vanaf vijftien jaar mag lichte niet-industriële arbeid verricht worden. Verder zijn er voor jonge mensen specifieke regels rond arbeidstijden en toezicht. Omdat de regels dus niet helemaal vast liggen, kun je het beste informeren bij het specifieke vrijwilligerswerk dat je of iemand anders wilt doen over wat de minimumleeftijd is. Als niet-volwassen mag je in ieder geval minder dan volwassenen mogen op het gebied van vrijwilligerswerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *