Hoe oud moet je zijn om vuurwerk te mogen kopen

By | december 29, 2019

In ons land blijft vuurwerk populair met oud en nieuw. De vuurpijlen, rotjes, grondbloemen, sterretjes en andere spectaculaire items worden door veel mensen gekocht. Veel jongeren hebben ook interesse in het knallende of kleurrijke amusement en willen het graag zelf kopen. Maar vuurwerk kan erg gevaarlijk zijn en is daarom niet zomaar op elke leeftijd te verkrijgen. Er zijn strenge regels voor het afsteken van vuurwerk en dus ook voor de aanschaf. Hoe oud je precies moet zijn om vuurwerk te mogen kopen lees je hier.

hoe oud moet je zijn om vuurwerk te mogen kopen? Twaalf, zestien of achttien?

De Nederlandse overheid heeft bepaald dat er drie leeftijdsgrenzen bestaan voor vuurwerk. Het vuurwerk in ons land is ingedeeld in drie categorieën, gebaseerd op gebruik, gevaar en geluid. Vanaf je twaalfde mag je zelf kindervuurwerk kopen. Denk hierbij aan sterretjes en knalerwten. Met ouders erbij kunnen deze ook door jongere kinderen worden gebruikt. Vanaf zestien volgt het zogenaamde consumentenvuurwerk dat niet teveel geluid maakt. Je mag bijvoorbeeld vuurpijlen kopen vanaf je zestiende. Deze leeftijdsgrens bestaat omdat er meer gevaren zijn bij het afsteken van dit vuurwerk. De veiligheidsvoorschriften moeten dan ook goed gevolgd worden. De derde categorie is die van het zware vuurwerk, waarvoor je achttien jaar moet zijn. Dit vuurwerk verdwijnt vanaf 2020-2021.

Veiligheid

Op de verpakking van vuurwerk staat vermeld hoe oud je moet zijn om het aan te schaffen en af te steken. Het is belangrijk dat aan deze grens wordt gehouden, omdat vuurwerk veel gevaren met zich meedraagt; elk jaar belanden er mensen in het ziekenhuis. Zorgvuldig afsteken is van groot belang. Zowel gebruikers als omstanders kunnen letsel oplopen. Dat betekent dat het soms nog even afwachten is voordat je zwaarder vuurwerk mag kopen en afsteken. Let op dat je ook nooit vuurwerk geeft aan andere mensen die nog te jong zijn om het zelf te kopen en/of af te steken.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *