inbakeren van je baby?

tot welke leeftijd inbakeren?

Inbakeren is het inwikkelen van de baby in doeken. Dit kan al gedaan worden vanaf de geboorte en wordt gebruikt bij huilbaby’s en baby’s die problemen hebben met slapen. Het is een oude traditie die tot en met eind achttiende eeuw in Nederland werd gebruikt.

Tot zes maanden oud

Het meest recente advies is te stoppen met inbakeren bij de leeftijd van zes maanden. Dit is omdat een ingebakerde baby zich kan omdraaien en daardoor op de buik kan komen te liggen. Dit vergroot het risico op wiegendood. Jonge kinderen kunnen zich nog niet omdraaien; vanaf een leeftijd van zes maanden beginnen kinderen dit vaak te kunnen.

Het nut van inbakeren

Inbakeren gebruik je alleen bij baby’s van heel jonge leeftijd die moeilijk in slaap kunnen komen of veel huilen. Je wikkelt ze in doeken, wat losser bij de beentjes dan bij de armpjes. Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid van de baby beperkt en vallen ze sneller in slaap.

Wanneer niet inbakeren?

De leeftijd van zes maanden is echt de grens waarop je niet meer moet inbakeren. Maar daarnaast zijn ook andere factoren belangrijk om in de gaten te houden. Zo wordt het bijvoorbeeld de eerste 24 uur na vaccinatie afgeraden om in te bakeren, of bij een luchtweginfectie of benauwdheid.
Speciale omstandigheden

Als je een baby borstvoeding geeft, is het verstandig deze de eerste zes weken in te bakeren in de foetushouding. Hiervoor zijn speciale bakerslaapzakjes te koop.

Heeft je baby enkele maanden ingebakerd geslapen en stop je ermee, dan kan het zo zijn dat enkele baby’s er moeite mee hebben om zonder baker in slaap te vallen. In dit geval is het verstandig een specialist te raadplegen.

Als je kind veel spuugt of eczeem heeft, neem contact op met een specialist voordat je aan inbakeren begint. In sommige gevallen is inbakeren dan geen goed plan, terwijl het in gevallen juist weer helemaal niets uitmaakt. Als je er over twijfelt, neem dan altijd contact op met een gespecialiseerd persoon zoals een huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *