om te mogen parachutespringen?

By | september 9, 2013

Vanaf welke leeftijd mag je parachutespringen?

Het ligt er aan wat voor soort sprong je wilt maken. Je mag namelijk ongeacht je leeftijd een tandemsprong maken. In Nederland was de jongste passagier tweeënhalf jaar oud. Bij een tandemsprong zit je vast in een harnas, die aan een instructeur is bevestigd. De enige voorwaarde bij een dergelijk sprong is dat je goed in het harnas past. Daarnaast dienen je ouders of voogd schriftelijk toestemming te geven.

Naast een tandemsprong bestaat er ook een solosprong. Tijdens een solosprong ben je volledig op jezelf aangewezen in tegen stelling tot een tandemsprong, waar de instructeur alles voor je doet. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hier wel een leeftijdsgrens aan verbonden is. Je moet hiervoor minimaal 16 jaar oud zijn. Ook hier wordt verwacht als je minderjarig bent dat je ouders of voogd schriftelijk toestemming geven.

Echter, is er nog wel een uitweg: je kunt in Frankrijk bijvoorbeeld wel eerder een parachutesprongopleiding volgen voordat je 16 bent. Je kunt in Frankrijk al beginnen als je 14 bent, wel moet je hetzelfde jaar waarin je begint ook 15 jaar oud worden. Verder wordt er in Frankrijk van je verwacht dat je een medisch attest kunt laten zien. In Nederland is dit niet gebruikelijk. En ook hier ontkom je weer niet aan de toestemming van je ouders of voogd.

Kortom, als je nog geen 16 bent, maar je wilt wel heel graag parachutespringen kun je een tandemsprong maken. Een solosprong zit er echter niet in. Daar dien je écht 16 jaar of ouder voor te zijn in Nederland.  Je kunt wel in Frankrijk terecht als je per se voor je 16e wilt springen. Maar ook daar ontkom je niet aan de leeftijdsgrens van 14 jaar, mits je dat jaar nog 15 wordt.

 

5 thoughts on “om te mogen parachutespringen?

 1. karen

  het is niet waar de uitleg want ik heb al eens gesprongen toen ik 11 jaar was dus je uitleg is bullshitt

  Reply
 2. femke

  Is er in venray een opleiding voor parachute springen ?

  Reply
 3. piet jankbal

  hallo , mijn naam is pietje jankbal en ik zou graag eens parachutespringen. maar ik ben 16 , hoelang duurt een cursus voor een solo sprong?

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *