om alcohol te kopen

Welke leeftijd heb je nodig om alcohol te mogen kopen?

In Nederland is het al een paar keer veranderd. Wanneer mag je mag je nou alcohol kopen in Nederland? Hoe oud moet je zijn om alcohol te mogen kopen? Sterke drank of bier?

UPDATE:

de Tweedekamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel om de minimum leeftijd wanneer je alcohol mag kopen te verhogen naar 18 jaar. Dat houdt dus in dat je helemaal geen alcohol meer mag kopen als je 16 of 17 jaar oud bent. Sterker nog het wordt zelf strafbaar. Het is nog niet duidelijk wanneer de wet doorgevoerd gaat worden, eerst moet de 1ste kamer er nog wat van vinden. Men verwacht dat de ingangsdatum 1 juli 2013 of 1 januari 2014 gaat worden.

Onder de 16 jaar oud

Helaas mag je in Nederland nog geen alcohol kopen als je onder de 16 jaar oud ben. In Nederland moet je jezelf altijd legitimeren als je alcohol wilt kopen. Als je dan onder de 16 jaar bent krijg je geen alcohol mee.

Tussen de 16 jaar en 18 jaar oud

Als je ouder als 16 jaar bent, maar jonger als 18 jaar, dan mag je alleen licht alcoholische dranken kopen, zoals bier of een breezer. Voor sterkere drank met meer dan 15 procent alcohol moet je boven de 18 jaar oud zijn.

Ouder dan 18 jaar

Dan is het geen probleem meer, maar hou wel in de gaten dat men altijd om je legitimatie mag vragen als men twijfelt over je leeftijd. Hou je legitimatie (rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs) altijd bij de hand.
 

Let op

Het verbod van alcohol verkopen onder de 16 jaar geld ook voor indirecte verkoop. Met andere woorden als men door heeft dat de alcohol die iemand koopt van boven de 16 jaar, eigenlijk wordt verkocht voor iemand onder de 16 jaar, mag de verkopende partij (de winkel) ook weigeren om de drank te verkopen aan jou.

Waar geld dit verbod op verkoop?

Vrij simpel, overal waar men alcohol verkoopt. Het maakt niet uit of dit in de kroeg, disco, slijterij of supermarkt is. Men mag gewoon geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 16 jaar oud en sterke drank niet onder de 18 jaar.

zwak alcoholhoudende drank

Drank met minder dan 15% alcohol (inclusief wijn en port). voorbeelden: bier, breezers, mix blikjes (supermarkt)

Sterke dranken

Dranken met 15% alcohol of meer (met uitzondering van wijn en port) voorbeelden: Bacardi, whisky, rum.

 

bron: VWA

drank verkoop onder de 16

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *