om alleen op vakantie te gaan

Vanaf welke leeftijd alleen op vakantie?

Als kinderen ouder worden, willen ze vaak niet meer met hun ouders mee op vakantie. Vanaf welke leeftijd mag je je kinderen dan alleen op vakantie laten gaan? Voor de meeste mensen ligt deze grens tussen de zestien en de achttien jaar.

Hoofdboeker moet achttien zijn

Het verschilt een beetje per maatschappij, maar als je kinderen alleen op vakantie wilt laten gaan met het vliegtuig moet de hoofdboeker achttien zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld twee kinderen van zestien met het vliegtuig naar Spanje als er iemand bij is die de leeftijd van achttien heeft. Kinderen onder de achttien moeten wel een handtekening van hun ouder of voogd hebben.

Zonder meerderjarige

Gaat er geen meerderjarige mee, dan bieden sommige maatschappijen een begeleiding aan. Zo heeft KLM de “Accompanied Minor Service”. Deze is verplicht voor alleenreizende kinderen van de leeftijd vijf tot en met veertien en eventueel beschikbaar voor kinderen van vijftien tot en met zeventien. Hierbij krijgen de kinderen extra aandacht en bij lange overstappen mogen zij bijvoorbeeld gebruik maken van spelletjes en boeken.
Minimale leeftijd campings

In principe is er geen minimale leeftijd voor een camping. Maar als je als twaalfjarige op vakantie wilt, zul je toch moeten uitkijken dat je op een plek terechtkomt die geschikt is voor iemand van jouw leeftijd. Daarom hebben sommige campings in het hoogseizoen een minimale leeftijd ingesteld. Deze is vaak vijftien of zestien jaar.

Thuisblijven

Omgekeerd is er natuurlijk ook de kwestie: vanaf welke leeftijd kan je je kind alleen thuis laten als je op vakantie bent? Hier liggen natuurlijk geen wettelijke richtlijnen voor vast, maar het is wel een verstandig idee om hier goed over na te denken. De meeste mensen durven hun kind ongeveer alleen thuis te laten vanaf hun vijftiende, maar dit verschilt ook weer per ouder en per kind.

5 thoughts on “om alleen op vakantie te gaan

 1. Henk de Groot

  Als gescheiden ouder, moet er dan door allebei de ouder toestemming verleend worden om je kind (15) met een vriend van 20 op buitenland vakantie te laten gaan, wat als een van de ouders er niet achter staat.

  gr, Henk de Groot

  Reply
 2. kim

  Nou henk het is duidelijk dat jij degene bent die er niet achter staat, maar dat snap ik ook wel ! 😉

  Reply
 3. Anoniem

  Ik en mijn vrienden willen graag naar een camping bij ons in de buurt maar mag je met 13a 14 2 tot 3 nachten op een camping

  Reply
 4. Marieke

  Ik wil graag met mijn vriendinnen weg en wij zijn 14 en volgend jaar 15 mogen we dan wel naar een camping

  Reply
 5. Cindy

  Ik (14) wil met een vriendin(15) met de trein of vliegtuig naar Berlijn toe, maar mijn moeder wil dit niet maar als we een begeleider meenemen mag dat dan wel?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *