om een lening af te sluiten?

Vanaf welke leeftijd mag je een lening afsluiten?

Hoe oud moet je zijn om geld te mogen lenen bij een erkende instantie zoals een bank? Je kan vanaf 18 jaar een persoonlijke lening afsluiten. Dat is een lening voor bijvoorbeeld een studie of een aankoop. Deze lening is minimaal 2500 euro en maximaal 50.000 euro bij de meeste banken of geldverstrekkers. Als je een doorlopend krediet wil moet je minimaal 23 jaar zijn.  Toch zit hier per aanbieder verschil in, dus bekijk altijd de voorwaarden als je geld gaat lenen. Er zijn ook uitzonderingen.

De basisregel is dus dat je 18 jaar oud moet zijn om geld te mogen lenen bij een bank, maar als je onder de 18 ben kan het ook. Je hebt dan toestemming nodig van je ouders, maar niet iedere geldverstrekker gaat hier hetzelfde mee om en sommige sluiten simpelweg geen lening af met een minderjarige. Dit is dus lastig. Zeker in de huidige tijd waar banken niet heel happig zijn om leningen te verstrekken.  Zoals gezegd de basisregels zijn dus 18 jaar voor een persoonlijke lening en 23 jaar voor een doorlopend krediet.

Op jonge leeftijd geld lenen geeft over het algemeen wel minder problemen dan op oudere leeftijd. Natuurlijk moet je wel genoeg inkomen hebben om ook daadwerkelijk een lening af te kunnen sluiten als je bijvoorbeeld 20 jaar oud ben. Een vast inkomen is hier vaak van groot belang. Toch zijn er altijd andere mogelijkheden, zeker als je op zoek bent naar een lening voor een studie bijvoorbeeld. Hier heb je ook weer aparte leningen voor.

Tips voor jongeren die geld willen lenen

Het verstandigste is om te beginnen met een rente-check. Het loont om op een vergelijkingssite na te gaan waar momenteel de beste rente is. Nadat je dit gedaan hebt is het altijd handig om een adviesgesprek aan te vragen bij de geldversterker, zodat je weet of jij bij hen überhaupt geld kan lenen.
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *