om een tatoeage te laten zetten?

By | augustus 12, 2013

Vanaf welke leeftijd mag ik een tattoo?

Hoe oud moet je zijn om een tatoeage te laten zetten? Er zijn in Nederland duidelijke regels over wanneer een tatoeëerder een tatoeage  mag zetten bij iemand. Hij hoort zich daar aan te houden. Het is verboden om een tattoo te laten zetten bij kinderen onder de 12 jaar. Tussen de 12 en 16 jaar moet je toestemming hebben van je ouders.

Onder de 12 jaar kan je dus in Nederland geen tattoo laten zetten. Als je tussen de 12 jaar en 16 jaar oud ben, dan mag dat onder bepaalde voorwaarden. 1 voorwaarde is dat je toestemming moet hebben van je ouders of je voogd. Ook moeten diegene aanwezig zijn bij het zetten van de tattoo. Daarnaast mag de tatoeëerder geen tattoo’s zetten op het hoofd, handen, polsen en hals bij iemand van deze leeftijden.

Zodra je 16 jaar of ouder bent mag je zelf beslissen of je een tatoeage wilt of niet. In principe mag dat dan op iedere plek. Toch mag een tatoeëerder altijd zelf beslissen of hij een bepaalde tatoeage wel of niet zet bij een jongere. Uiteraard zijn er ook tatoeëerder die deze regels niet zo strikt handhaven, maar die riskeren wel een boete of hij verliest zijn vergunning. In Nederland moet je namelijk een vergunning hebben voor dat je tatoeages mag zetten. Daarnaast moet je ook voldoen aan de hygiëneregels die er gelden. Houdt hij zich niet aan deze regels heeft hij dus een risico dat hij zijn vergunning kwijt is, daarom zullen maar weinig  tatoeëerders deze regels negeren.

Zonder vergunning kan je namelijk niet tatoeëren in Nederland en riskeer je iedere keer een boete als je wordt betrapt. Ben je dus jonger dan 16 en krijg je geen toestemming van je ouders? Dan zal je nog even moeten wachten. Als je een tattoo in je nek wilt en je bent 15? ook dan zal je nog moeten wachten.

bron: Rijksoverheid

 

66 thoughts on “om een tatoeage te laten zetten?

 1. lAla

  Ik vind dat je minstens 16 moet zijn om een tattoo te laten zetten. ik ben zelf 12 en moet nog naar de middelbare school. mijn moeder cvind dat echt niet kunnen

  Reply
  1. Danielle

   Ik ben 13 en ik mag gewoon een tattoo van mn ouders voor mn viertiende verjaardag zij vinden het geen probleem want het is mijn lichaam ik zelf neem dan een tattoo op mn schouder.

   Reply
   1. Jan

    Poeh, ongelooflijk.
    Als 14 jarige kun je echt -hoe graag je ook denkt van wel – geen beslissingen voor je hele leven nemen en de gevolgen overzien. Dat ligt niet aan jou, je hersenen zijn gewoon nog niet volgroeid.
    Het is niet voor niks dat je nog geen auto mag rijden, geen lening mag afsluiten en niet mag trouwen…
    Jou ouders denken er dan dus anders over, maar door géén tattoo te nemen laat je volwassener gedrag zien dan wanneer je er wél 1 neemt.

    Reply
    1. Noah

     Het is wel heel makkelijk om te zeggen dat het maken van de juiste beslissingen leeftijd gebonden is. Er zijn echt jongeren die hun keuzes meer wel overwogen maken dan volwassen. De keuze die je maakt bij het zetten van een tattoo hebben alleen gevolgen voor jezelf en niet van andere. Het is jij eigen lichaam en daarmee moet je doen war goed voelt.

     Reply
    2. Nienke

     Ik ben van plan een tattoo te zetten met de geboortedatum van mijn moeder ik ben 14 jaar en denk hier al ruim 2 jaar over na mijn moeder blijft dan ook voor altijd mijn moeder dus vind het zelf een goed idee!

     Reply
   2. jj

    je groeit nog onder de 16 moet je geen tattoo zetten ik heb zelf een tattoo en ik had een groeispeurt op me 15de als ik hem had gezet zag het er niet uit.

    Reply
   3. Milan

    je hebt gelijk, ik ben ook 13 en ik ga vragen of ik voor mijn 14de of 15de een tattoo mag

    Reply
  1. Tirza

   Ouder dan 12 als t mag van je ouders en ouder dan 16 mag je helemaal zelf weten

   Reply
  1. idc

   Dat is waarschijnlijk omdat het hoofd, de hals, handen en polsen een van de meest zichtbare plekken zijn. Die kan je dus ook moeilijker verwijderen of er sneller spijt van krijgen

   Reply
   1. Vivian

    nee daar zitten de meeste bloedvaten en als een van die per ongeluk knapt tijdens het tatoeeeren dan heb je een groot probleem en het is dan een risico voor je gezondheid.

    Reply
   1. Iemand

    Omdat als je nog zo jong bent je nog veel gaat groeien. Als je een tattoo gaat zetten op jonge leeftijd gaat je tattoo heel erg uitrekken en word het misvormd en lelijk.

    Reply
     1. cindy

      het mag absoluut niet vanuit de regering ivm zichtbaarheid en stimulatie voor andere kinderen om het ook te willen. het heeft vrij weinig tot niks te maken met de groei, heel het lichaam rekt nog uit. officieel doen meeste bedrijven het ook pas vanaf 16 jaar en ouder.

   2. Lara

    Als je 18 bent, is de huid daar toch niet zoveel veranderd?

    Reply
  2. Milan

   is gevaarlijk omdat de huid van een jong persoon nog dun isbij de pols kan het je dodelijk zijn

   Reply
   1. jaimy

    Het heeft niets te maken met hoe dun je pols is. Aangezien de naald alleen maar een paar mm de huid in gaat en dus nooit je aders kan raken. Het is volkomen veilig

    Reply
   2. jamy

    Het heeft niets te maken met hoe dun de huid op je pols is. Aangezien de naald maar een paar mm de huid in gaat. Deze zou dus nooit je aders kunnen raken want die liggen daarvoor te diep in je pols. Ook al ben je 18 je aders zullen echt niet opeens meer aan de oppervlakte liggen. Volkomen veilig dus!

    Reply
  3. Lisa

   Dat snap ik ook niet Ik zou dat zoo graag willen maar blijkbaar mag het niet ik ben trouwens 15

   Reply
 2. d

  ik laat hem net onder mijn pols zetten misschien als ik 13 ben ik bun nu 12 een heel klein hartje♡

  Reply
  1. J

   Ja ik laat het doen van mijn opa’s as een klein hartje ❤️

   Reply
  2. cindy

   een bedrijf die niet aan de regels houd is strafbaar. een bedrijf die het toch plaatst is slecht en vraag je eigen maar af of de rest dan ook klopt. wacht als het kan, hartjes kun je altijd nog plaatsen.

   Reply
  1. annoniem

   als je toestemming hebt van je ouders en er een van hun bij is bij het zetten

   Reply
  2. Kaisha

   Ik heb zelf een tattoo laten zetten op mijn 15e verjaardag. Mijn ouders vinden het geen probleem als ik me aan een paar afspraken zou houden.de afspraken waren.
   – de tattoo mocht niet op een zichtbare plek
   -de tattoo mocht niet groter dan 15cm
   -het mocht geen naam zijn
   – het moest geen doelloos iets zijn
   – ik moest eerst vragen naar de hygiëne afspraken
   -ik moest de tatooartist eerst leren kennen en zijn/haar werk hebben gezien
   Mischien kun je deze afspraken ook maken met je ouders.dan vertrouwen ze er misschien wel op dat het goed komt.
   Ps. Die van mij op mn schouder deed haast geen pijn het was alleen gevoellog

   Reply
 3. Anoniem

  Ik wil een kleine camera op mijn pols tatoeëren, maar waarom mag dat niet? Mag het wel ookal doe ik het net onder de pols?!

  Reply
  1. anoniem

   Omdat dat een van de pijnste plekken is om een tattoo te zetten, onder je pols moet kunnen.

   Reply
   1. cindy

    volg de regels jij en de bedrijf zijn beide strafbaar als je de regels niet volgt ook al is het er net onder. wacht er beter mee dan risicos te nemen. lees altijd eerst de regels voor bedrijven op de pagina van je gemeente.

    Reply
  2. someone

   de tattoo artiesten doen dat omdat je bij sommige banen dan niet kan worden aangenomen .

   Reply
 4. anoniem

  ik wil graag een tattoe op m’n vinger maar ik ben nog maar 15 dat mag dus niet. Waarom niet eigenlijk??

  Reply
 5. Mila

  Ik ben 14 jaar en wil heel graag klijne vleugels in mijn nek laten zetten maar waarom mag dat alleen maar bij 16 jaar of ouder?

  Reply
  1. cindy

   lees terug, ik leg het meerdere keren uit. Zit zelf in een bedrijf

   Reply
 6. Daany Banaany

  Als ik toestemming van want ik ben 12 bijna 13 dan kan ik toch net onder mijn pols een tattoo laten zeggen?
  (Logo van mijn favoriete youtuber Jacksepticeye)
  Maar wie is dan goed genoeg om dat te doen?

  Reply
  1. Janne

   Tattoo for Live in Eindhoven schijnt geweldig te zijn, heel veel positieve recensies en geen enkele negatieve gevonden.

   Reply
  2. Anoniem

   Mag ik je een tip geven? Je ben nog erg jong en ik was vroeger ook gek van games en youtubers enzo. Maar ik raad je echt aan dit niet te doen!!! Je gaat er zoiezo spijt van krijgen aangezien het kinderachtig is/wordt.

   Reply
  3. bitche

   nooit doen ga je later spijt van krijgen wat je nu leuk vindt kan later niet meer zo zijn !! eerst goed nadenk daar kan je het beste een met 16 jaar of ouder zetten

   Reply
  4. cindy

   lees terug hier boven. zoek altijd een bedrijf in deze lijst: http://www.veiligtatoeerenenpiercen.nl deze zijn met GGD goedkeuring. toch als ze de regels niet volgen ben jij en het bedrijf strafbaar omdat je minderjarig bent. Tevens een aanrader is om noot logos op je lichaam te plaatsen maar dat moet je uiteindelijk zelf weten.

   Reply
 7. Luc

  Ik ben nu 13 en ik ga op mijn 14e een tattoo zetten om mijn linker arm en voor de mensen die er haat an hebben het js niet jullie probleem.

  Reply
 8. Maxima

  Ik ben 14 kben bijna jarig kben jarig in Augustsus ik word dan 15 en
  ik zou graag een klein hartje op mijn hand (onder mijn duim) willen zetten en op mijn pols de datum van mijn papa omdat hij vorig jaar overleden is maar mijn mama zegt dat ik dat mag op mijn 18 e verjaardag want zij laat dat mij anders niet toe maar ik vind het belachelijk ik vind dat je van je 16 tenminste zonder toestemming een tattoo mag laten zetten ik bedoel je kan het makelijk met make-up verbergen

  Reply
  1. linda

   Meid, ten 1e sorry for your loss!

   De regels zijn er niet voor niks, hetzelfde als met piercings is er een leeftijd vastgesteld waarop je het mag nemen zonder toestemming van een ouder/verzorger.

   Make-up daarmee kan je het idd verbergen, maar een tattoo is een verse wond, als je daar allerlei producten op gaat smeren enzo…zal dat de genezing niet gaan helpen.
   Ik vind het wel een mooi gebaar wat je wil laten zetten, hoop dat je er toch nog mee kan wachten.

   Ik ben inmiddels 31 *slik* en heb ook jaren moeten wachten met tattoos. Mijn 1e heb ik op mijn 16e laten zetten, daar heb ik nu nog spijt van en die is inmiddels gecoverd.

   Een goeie shop zal altijd minstens je ID vragen, en dan zal je met jou leeftijd toch naar huis worden gestuurd met t zelfde verhaal als we hier zetten

   Reply
 9. Chelsea

  Ik ben nu 15 jaar en heb toestemming van mijn vader om er een te laten zetten wil er eentje op mijn heup ben alleen bang dat ze gaan zeggen kan alleen vanaf 18 jaar

  Reply
 10. linda

  Lieve mensen denk a.u.b na, ga niet klakkeloos iets laten zetten!.

  Coveren is duur, en laseren al helemaal 😉 Onthoud dat met een cover het altijd alleen maar groter word!.

  De leeftijd is zoiezo i.v.m groei, als je nog volop in de groei bent en iets laat zetten word dat er niet mooier op.
  Als je iets echt echt echt wil…heb er dan geduld voor, je kunt helemaal los gaan als je de leeftijd hebt bereikt waarop t mag 😉

  Reply
 11. Merijn

  Ik wil een tattoo ik ben bijna 14 me moeder is een paar dagen geleden overleden en wil graag een tattoo van de datum kan dat ?

  Reply
  1. Luc

   Als je vader of voogd dit goedkeurd en aanwezig is tijdens het zetten van de tattoo mag dit zeker

   Reply
 12. Rosa

  Ik vraag me af: ik ben 13(bijna 14) en ik wil een best grote tattoo op mijn onderarm maar als ik ouder ben bv 31 ziet het er dan heel misvormd uit? Zo ja hoe oud moet ik zijn om die tattoo te zetten dat het niet lelijk en misvormd word?

  Reply
 13. Ishana (12)

  Hoii!
  Ik ben 12, bijna 13 en ik heb laatst zelf me been getatoeeerd, thuis. Ik had gezien op Youtube hoe het moest. sinds dien heb ik dus een tattoo, zonder dat me oudres het weten. Ik heb alleen wel van een vriend gehoord dat het niet handig was om een tatoo te zeten op deze leventijd, omdat je huid gaat uitrekken omdat je groeit. en de tattoo rekt dan ook zei ze. Is dat echt waar? En wat zijn de nadelen van me zelfgemaakte tattoo En oja, deze tattoo heet: Stick And Pock Tattoo.

  Alvast bedankt!!

  Reply
 14. Aisha

  Wat zijn de Gebieten waar je het wel mag? Mag het wel onder de pols?

  Reply
 15. Anna

  Weet iemand een goeie tattoo shop in Almere
  Ik ben 16 en wil graag ; T1 ( staat voor type 1 )
  op de zijkant van mijn voet zetten

  Reply
 16. Jason

  ik ben 15 en ik wil een tattoo op mijn pols
  – hoe ziet dat er uit over 5 tot 10 jaar
  – mag dat
  – hoe duur is dat
  – ik word 9 sep 16 moet ik daar voor wachten

  Reply
 17. annoniem

  ik wil heel graag een tattoo alleen van mijn moeder mag het en mijn vader zegt nee ik breek al je botten als je dat doet zonden van je lichaam en ik wil er echt 1 en het heeft veel betekenis voor mij en voor alles wat ik heb mee gemaakt>

  Reply
 18. Luc

  Ik wordt dit jaar in oktober 16 en heb al sinds mijn 12de een droom tattoo. Door de dingen die ik al mee heb gemaajt en waar ik nog steeds mee te maken heb zorgen voor veel stress, druk en alleen maar boos en berdrietig zijn. Om mezelf rustig te houden luister ik muziek en muziek speelt dus ook een grote rol in mijn level en dus wil ik een muziek sleeve. Magnje op je 16 al een sleeve?

  Reply
 19. ik ben bekend

  ik laat op mijn 16 een tatoo op mijn pols zetten van thug life

  Reply
 20. Rianne

  Mijn dochter van 16 wilde graag een tattoo, maar hier in de stad zetten ze het pas vanaf 18 jaar, ook al is er toestemming van een ouder , toch pas vanaf 18 jaar dit volgens de regels, dus wat er hierboven staat klopt niet.

  Reply
 21. anoniempje

  Pols, handen, gezicht, dus alle plekken die zichtbaar zijn kan ervoor zorgen dat je niet aangenomen word met werk. Ik zie mooie dingen staan zoals de naam of datum van een vader of moeder, zet die op je borst dan draag je iemand altijd in en op je hart mee. Ik mocht me eerste pas zetten toen ik 21 was, nu ben ik 58 jaar en los geslagen heb er in middels 96 en ben nog lang niet klaar. Dat is min keuze en heb dat altijd willen hebben. Mijn opa en oom vaarden en bij hun zag ik steeds nieuwe tattoo’s. Al mijn tattoo’s betekenen iets voor me en heb er van geen 1 spijt heb er goed over nagedacht voor ik iets liet zetten. Het staat er heel je leven onthou dat. Het is niet belangrijk wie ik ben maar ik denk wel over elke tattoo na voor die gezet word.

  Reply
 22. Roel Vlagsma

  Ik ben er blij mee, als ik 16 word (ben nu 15) neem ik een tattoo van een kruis op mijn pols, voor mijn kat die ik sinds mn vierde had en 2 weken geleden heb moeten laten inslapen. Mijn ouders vinden het goed, ik moet hem zelf betalen maar vinden het een mooi gebaar.

  Reply
 23. Zegikniet

  Huh hoezo mag het niet op je pols ik was 15 en ik heb een tattoo op mijn pols… don’t get it

  Reply
 24. Lonneke

  Mijn kinderen mogen vanaf hun 18de een tattoo en gaan daar ook mee akkoord, de eerste betaald mama dus. Ik ben blij dat mijn kids hier een wijs besluit in nemen en niet eigenwijs toch doorzetten. Zo ook mogen ze geen piercings in de buurt van hun tanden( lip,kin,tong) mijn oudste 2 (28 en 24)zijn blij dat ik die beslissingen nam toen.
  De jongste 16, zal dat straks ook zijn.

  Reply
 25. Santana

  Ik ben 14 jaar oud en heb en tattoo aan de binnenkant van mijn onderarm en ik heb er geen spijt van omdat het en belangerijke betekenis heeft

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *