om een woning te kopen?

Vanaf welke leeftijd een woning kopen?

Je kunt een eigen woning kopen vanaf het moment dat je meerderjarig ben. Dat is in Nederland achttien jaar. Als je jonger dan achttien bent hebben je ouders of voogden het laatste woord over waar je woont. Is dat een eigen huis, dan zijn zij daar officieel de eigenaar van. Of het verstandig is om op je achttiende een huis te kopen, is een tweede. Een eigen woning is namelijk erg duur. Daarom sluiten veel mensen bij het kopen van een huis een hypotheek af.

Niet goedkoop

De gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste huis kopen is tegenwoordig flink hoog. In de jaren negentig was deze leeftijd ongeveer 27; tegenwoordig komt 35 dichter in de buurt. Dit komt omdat een eigen woning steeds duurder wordt. Ook is het afsluiten van een hypotheek niet goedkoop en vele mensen die een eigen woning willen aanschaffen moeten dan ook eerst enkele jaren werken.

De hoogte van het bedrag dat je kunt lenen is mede afhankelijk van je leeftijd. Als je je hypotheek kan aflossen voor je pensioennering is er geen probleem. Maar als je ouder wordt, wordt er kritischer gekeken en kun je minder lenen. Op internet heb je tools waar je je hypotheek kunt berekenen. Hierbij dien je o.a. leeftijd aan te geven. Dat het lastiger is om een hypotheek op te nemen blijkt uit dat je vanaf je 58e extra informatie, zoals je pensioeninkomen, dient in te vullen.

Huren als tussenoplossing

Als je toch op jezelf wilt wonen maar een woning kopen nog te duur is, is huren een oplossing. Hetgeen je kunt huren varieert van een kamer (voornamelijk voor studenten) tot hele huizen. Dit heeft zowel voor- als nadelen.

 Voor- en nadelen van huren

Voordelen:

– Je bent niet zelf verantwoordelijk voor reparaties; dit doet de huisbaas voor je.

– De huur kan elke maand worden opgezegd. Als je bijvoorbeeld een eigen woning hebt gekocht kun je direct verhuizen!
Nadelen:

– De huur die je betaalt staat niet altijd vast. Deze kan per jaar stijgen.

– Je hebt minder keus over de woning en de locatie daarvan.

– Als je vertrekt uit de woning, willen sommige huisbazen dat je de woning achterlaat zoals je hem hebt gekregen. Dit betekent vaak dat je bijvoorbeeld de muren niet kunt schilderen.

In het kort

Het kopen van een eigen huis of woning is officieel mogelijk vanaf je achttiende verjaardag. Koop je eerder een woning, dan kunnen je ouders het koopcontract nietig laten verklaren. Voor veel jongere mensen is huren een verstandigere oplossing. Later kun je een hypotheek afsluiten om een huis te kunnen betalen. Let wel: die hypotheek moet je terugbetalen.

2 thoughts on “om een woning te kopen?

 1. Frits

  Welke bron is geraadpleegd om te zeggen dat tegenwoordig de gemiddelde leeftijd 35 jaar is om een huis te kopen?

  Reply
  1. Melanie

   Ik heb dezelfde vraag. Bronnen vermelden is steeds handig 🙂

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *