om orgaandonor te worden?

Vanaf en tot welke leeftijd kun je orgaandonor zijn?

Ben je benieuwd vanaf welke leeftijd je orgaandonor kunt zijn? In principe kan iedereen vanaf 12 jaar en ouder zich aanmelden. Het is echter wel van belang dat je ‘wilsbekwaam’ bent. Dat betekent dat je zelf aan dient te kunnen geven of je inderdaad orgaandonor wenst te zijn, zonder dat men twijfels hoeft te hebben over de manier waarop je daar over hebt nagedacht. Indien je op latere leeftijd wilsonbekwaam wordt houdt men het moment van inschrijven aan. Was je op dat moment wilsbekwaam? Dan kun je donor blijven en kun je je organen doneren op het moment dat je komt te overlijden of je dat wenst.

Minimale leeftijd om orgaandonor te zijn

De minimale leeftijd om orgaandonor te zijn bedraagt 12 jaar. Je dient bovendien ingeschreven te staan bij een Nederlandse gemeente, zodat je een vaste woon- of verblijfplaats hebt waar men je op kan bereiken. In Nederland krijgt iedereen die 18 jaar wordt een brief van de overheid waarin je aan kunt geven of je orgaandonor wilt worden. Die brief staat los van de leeftijd waarop het is toegestaan om orgaandonor te worden, waardoor je daar dus ook al eerder toe kunt besluiten.

Maximale leeftijd voor orgaandonoren

Tot welke leeftijd kun je orgaandonor zijn? Tot iedere leeftijd, mits je organen in een goede gezondheid verkeren. Er bestaat geen maximale leeftijd, aangezien men goed kijkt naar de organen die bruikbaar zijn. Iemand van 80 jaar kan bijvoorbeeld nog uitstekende hoornvliezen of een huid hebben, waardoor men hier bewust geen maximale leeftijd voor heeft bepaald. Het uiteindelijk donor zijn hangt natuurlijk van een aantal verschillende aspecten af. Men kijkt bijvoorbeeld naar de kwaliteit van de organen en de weefsels, maar ook naar het moment, de oorzaak en de plaats van overlijden. Zo kan men op iedere leeftijd boven de 12 jaar in principe orgaandonor zijn.

 

One thought on “om orgaandonor te worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *