om te leren zwemmen

Op welke leeftijd kunnen kinderen leren zwemmen?

Gaan de vriendjes en vriendinnetjes van je zoon of dochter op zwemles en ben je benieuwd vanaf welke leeftijd kinderen kunnen leren zwemmen? Je kunt het ze in principe al heel vroeg aanleren,al is het verstandig om daar even mee te wachten tot ze de volgende basisvaardigheden goed onder de knie hebben:

  • Kruipen
  • Staan
  • Lopen en hinkelen

Met name die laatste is van belang, aangezien dat op een heel mooie manier aangeeft hoe de motoriek is ontwikkeld. Des te beter de motoriek is, des te sneller je zoon of dochter het zwemmen onder de knie zal hebben en er een diploma kan worden behaald.

7 – 8 jaar oud

Over het algemeen kunnen kinderen het best leren zwemmen wanneer ze 7 of 8 jaar oud zijn. Lijkt je zoon of dochter meer behoefte te hebben aan een lidmaatschap van de voetbalvereniging of bij de manage? Spreek af dat het zwemdiploma A en B (en eventueel C) eerst gehaald dienen te worden, om vervolgens op voetbal of bij de manage te mogen. De meeste kinderen die met 7 of 8 jaar beginnen te zwemmen halen de diploma’s kort achter elkaar en doorlopend het traject daarmee relatief eenvoudig.

Blijven zwemmen en verder ontwikkelen

Het is uiteraard van belang om je zoon of dochter ook na het behalen van het diploma veel te laten zwemmen. Met name de periode waarin ze in de groei zijn is van groot belang. Als je kinderen in die periode veel laat zwemmen zullen ze dit niet verleren en wordt het een natuurlijke vaardigheid, die ze ook op latere leeftijd uitstekend onder de knie houden. Dit draagt bij aan de veiligheid, maar zorgt daarnaast voor een natuurlijke vorm van ontwikkeling van je kind. Organiseer het kinderfeestje dus vooral in het zwembad, niet alleen omdat het daar zo heerlijk spelen is voor de kinderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *