om te mogen autorijden

Vanaf welke leeftijd mag je autorijden?

Uiteraard moet je een rijbewijs hebben om auto te mogen rijden, maar vanaf wanneer mag je nou auto rijden? Je mag beginnen met autorijlessen als je 16,5 jaar oud ben. Dit is dus gewijzigd, vroeger was dit vanaf 17,5 jaar. Uiteraard zitten er wel een aantal voorwaarden aan deze leeftijd gebonden.

Er is een project ingevoerd op 1 november 2011 waardoor je nu dus eerder in een auto mag rijden. Je mag vanaf 16.5 jaar beginnen met autorijlessen. Zodra je 17 bent geworden dan mag je jouw rijbewijs gaan halen. Als je dan een rijbewijs hebt gehaald voor je 18de jaar, mag je onder begeleiding van een coach gaan rijden in een auto. Je mag dus niet alleen auto rijden voor je 18de. Zodra je 18 bent geworden mag je dan zelfstandig gaan rijden.
Je krijgt je rijbewijs dan pas al je via de website van 2todrive een begeleiderspas hebt aangevraagd. Je mag maximaal 5 personen op deze pas zetten, die jouw coach worden tijdens het autorijden. Uiteraard mag je niet iedereen hier op zetten, iemand moet wel aan het coach-profiel voldoen:

 • moet minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een personenautorijbewijs (rijbewijs B);
 • moet minimaal 27 jaar oud zijn;
 • mag in het verleden geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
 • mag in het verleden geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
 • mag in het verleden geen onderzoeken naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid opgelegd hebben gekregen door het CBR;
 • mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
 • moet een geldig rijbewijs kunnen tonen

Al met al is dit een leuk experiment waardoor jij eerder in een auto mag rijden (alleen wel met een coach naast je). Dit project is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te vergroten, door op deze manier jonge bestuurders op een veiligere manier kennis te laten maken met het auto rijden ook nadat zij hun rijlessen hebben gehad. Voor meer informatie kan je het best kijken op 2todrive.nl

 

3 thoughts on “om te mogen autorijden

 1. Lauren de Bruijn

  Ik wist niet dat nu ik vanaf 16,5 kan rijden omdat toen ik mijn rijbewijs kreeg (in 2010) was ik al 18! Mijn nicht is 17 over een paar maanden en ik denk dat als het al mogelijk is dan ga ik op zoek naar een goede rijschool voor haar. Volgens mij is het toch cruciaal een gedetailleerde theorie te krijgen omdat er verschillende situaties op de weg kunnen zijn en als je goed regels weet heb je de overhand!

  Reply
 2. Kiki Wals

  Bedankt voor de informatie! Mijn zoon is 17, en ik dacht dat hij te jong is om de auto te rijden. Nu weet ik dat hij al kan leren, dus ik ga op zoek naar de autorijschool voor hem. Hoe sneller hij leert hoe beter hij rijdt!

  Reply
 3. renze pijpker

  mag een jongen van 19 jaar ,ook in en auto van 90.000 euro ?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *