om te mogen fitnessen?

By | november 17, 2013

Vanaf welke leeftijd mag je fitnessen?

Wanneer mag je naar de sportschool voor krachtraining? Dat mag bij de meeste sportscholen pas vanaf 16 jaar oud. Simpelweg de reden hiervan is, omdat je lichaam onder de 16 jaar nog niet volgroeit is. Toch verschillende de meningen hier heel erg over. Er is bij sommige sportscholen ook een tussenweg.

Bijvoorbeeld bij Fit for Free mag je tussen de 12 en 16 jaar wel sporten onder begeleiding van iemand die ouder is dan 16 jaar. Of dit verstandig is, is natuurlijk de vraag. Het grootste tegenargument is dat je lichaam nog niet voldoende is volgroeit en dat je hierdoor mogelijk op latere leeftijd problemen gaat krijgen met je gewrichten. Gemiddeld groeit een man zeker tot zijn 18 jaar en vrouwen tot ongeveer 16 t/m 18 jaar. Doordat je verkeerd zou trainen zou je dus dingen kapot kunnen maken zonder dat je het zelf door hebt. Het allerbelangrijkste  is dat je traint onder goede begeleiding van iemand die ‘er voor geleerd’ heeft. Bijvoorbeeld een personal trainer of fitness instructeur. Mocht je van plan zijn om toch al vast wat aan krachttraining te gaan doen, dan is het dus verstandig om de juiste sportschool te vinden met goede begeleiding.

Het grootste argument om wel alvast te gaan krachttrainen is dat er in heel veel sporten ook aan krachttraining wordt gedaan. Bijvoorbeeld op de voetbaltraining wordt ook regelmatig push-ups, kruiwagens en sit-ups gedaan. Daarnaast is een sport zoals judo of kickboksen ook een soort krachttraining. Waarom zou je dan niet specifiek alleen maar krachttraining kunnen doen? Uiteraard zit hier een kern van waarheid is. Het belangrijkste wat men hier op aanvult is dat je niet te zwaar traint als je onder de 16 bent. Kortom met eigen lichaamsgewicht of losse lichte gewichten. Laat je hier ook goed over informeren als je begint.

Als je gaat trainen voor je 16de, probeer dan altijd de oefeningen juist uit te voeren en onder begeleiding, zodat je niets ‘onbewust’  kapot maakt.

Op zoek naar een Personal Trainer in Rotterdam?

11 thoughts on “om te mogen fitnessen?

 1. P M Schaafsma

  Geen kracht training onder de 16 is al 30 jaar achterhaalde informatie die profs in dit werkveld niet zouden moeten uitzenden.
  Sterker nog, geen krachttraining onder de 16 en je zult nooit meer zo sterk kunnen worden dan het niveau wat je bereikt zou hebben wanneer je je kracht al ontwikkeld had voor deze leeftijd van 16.
  Goede begeleiding is een voorwaarde als je zonder kennis en ervaring aan het wek gaat. Echter veel deskundigen gaan prat op belives, halve waarheden en kennis die zonder relativering wordt overgenomen
  vanuit bepaalde medische restricties.
  Jeugd trainen met vormen van krachttraining is beslist een vak apart met een aantal bijzonderheden. Bij gezonde kids is het beslist niet onverantwoord als het correct gebeurd. Wat wel bedenkelijk is wanneer kinderen helemaal geen prikkels krijgen die aanspraak doen op het fysieke prestatievermogen zoals kracht, uithoudingsvermogen en coördinatie. Dit is namelijk contra-preventief voor heel veel problemen in het latere leven.

  Reply
 2. max

  Hallo k ben max k ben 13 maar mag k dan al sporten bij besic of niet. En als niet zo mogen kan dan iemand die 16 is en k ben 13 mag dan wel dus samen

  Reply
  1. Beer

   Het is belangrijk dat je goed op uitvoering let van de oefening. Goede form is dus esentieeel. Dit is omdat jongeren meestal minder snel last of pijn krijgen vam gewrichten ect. Dus vraag iemand die best wel wat ervaring heeft om een aantal keer met je mee te gaan en bekijk verschillende sites en youtube filmpjes. Let op je form! Pas als je wat ouder (14 a 15) ben zou ik pas op kracht gaan trainen. Doe geen oefeningen waar je pijn van krijg en zorg dan je minimaal tussen een rep range zit van 10 tot 12

   Reply
  1. mathijs

   nee want je botten moeten eerst volgroeit zijn en ik ben 14 jaar en ik sport ook en zelf op mijn 14e heb ik blesures doordat ik te vroeg begon dus om blesures te voorkomen zou ik beginnen op je 15e of 16e
   groetjes!!

   Reply
  2. Janneke

   Mijn oom begon al met gewichten sinds zij n 14 jaar,is nu 45 en heeft er nooit problemen van gekregen.

   En ik denk dat zolang je met gewichten werkt die niet te zwaar zijn je best al mag beginnen van je 13 jaar.

   Reply
 3. Evert

  Ik ben 15 en een paar maanden mag ik dan al met gewichten enzo gaan trainen?

  Reply
  1. Midas

   Ja tuurlijk mag dat. Ik ben begonnen toen ik net 13 was. Na een aantal maanden ging ik het steeds serieuzer nemen en toen kreeg ik een knieblessure. Nu heb ik al maanden geen benen kunnen trainen met gewichten. Het enige advies wat ik je dus kan geven is echt rustig aan doen en het langzaam opbouwen. Als je pijn voelt aan je gewrichten, meteen stoppen.

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *