om te mogen trouwen?

Vanaf welke leeftijd mag je trouwen?

Er is geen betere manier om je liefde te verklaren dan het in het huwelijk treden. Maar vanaf welke leeftijd mag je nou eigenlijk trouwen?

Meerderjarig met uitzonderingen

In Nederland mag je pas trouwen als je meerderjarig bent. Hiervoor moet je de leeftijd van achttien jaar bereikt hebben. De wet wil overigens wel eens een oogje toeknijpen. Een zestien- of zeventienjarige mag ook trouwen in geval van zwangerschap. Ben je minderjarig maar wil je toch trouwen, dan heb je toestemming van je ouders of voogden nodig. In deze situatie is het nog steeds zo dat de rechter het laatste woord heeft en het trouwen kan verbieden.

Vroeger en nu

Code Napoléon, het wetboek opgericht door Napoleon, stelde dat mannen achttien moesten zijn om te trouwen. Vrouwen hoefden slechts de leeftijd van vijftien te hebben. Dit was tot 1838 het geval. Daarna werd het Burgerlijk Wetboek ingevoerd. Dat zei dat vrouwen niet mochten trouwen voor ze zestien waren. Sinds 1985 is het zo dat beide partijen achttien jaar moeten zijn.

In het oude Rome was het zelfs zo dat mannen de geslachtsleeftijd van veertien moesten hebben. Het ging hierbij niet om de daadwerkelijke leeftijd; deze geslachtsleeftijd werd specifiek onderzocht. Bij vrouwen was dit twaalf jaar.

Bij de buren

Bij de meeste landen is het zo dat beide de meerderjarige leeftijd moeten hebben om te mogen trouwen. Dat was in Amerika bijvoorbeeld 21, dit is inmiddels ook 18 jaar geworden. In België is het ook achttien, maar daar is het ook mogelijk om te trouwen als je nog minderjarig bent. Hierbij moet je toestemming hebben van je beide ouders of voogden, tenzij de rechtbank besluit dat de toestemming niet gegeven is om de minderjarige te mishandelen.

Zoals je ziet varieert het heel erg per land. In sommige gevallen zouden we in Nederland heel raar opkijken: zo geeft Suriname bijvoorbeeld de leeftijd van zeventien aan om te trouwen. En dat is dan alleen nog maar voor een man; vrouwen hoeven slechts vijftien te zijn.

6 thoughts on “om te mogen trouwen?

 1. cindy

  sinds ik zelf Amerikaanse staatburger ben is het wettelijk om te trouwen vanaf 18 jaar . dus wat hier werd vermeld vanaf 21 is incorrect. effe door geven

  Reply
 2. vd berge

  Graag aanpassen naar wetswijziging 5 dec 2015. Huwelijk in nederland pas mogelijk vanaf 18 jaar. Er zijn geen uitzonderingen meer zoals een zwangerschap.

  Reply
 3. Sita

  Nee Cindy, dit klopt niet helemaal. Het ligt er ook aan in welke staat je woont, want in sommige staten mag je ook op je twaalfde(!) al trouwen en in sommige andere staten weer op je vijftiende.

  Reply
  1. Alasdi Rasha

   Hallo ,welke stad bedoelt u ,want mijn dochter is 16 jaar en zij wil trouwen!

   Reply
 4. Jeany

  Halloo
  Ik heb ook even een open vraag staan. Mijn vriendin haar dochter wilt trouwen met haar vriendje uit nederland ze is pas 19, is het dan mogelijk om te trouwen en te verhuizen naar nederland of moet ze de leeftijd (21) eerst bereiken ?

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *