om een telefoonabonnement af te sluiten?

By | september 9, 2013

Vanaf welke leeftijd kun jezelf een telefoonabonnement afsluiten?

Als je een telefoonabonnement afsluit teken je eigenlijk voor een contract bij een telefoonbedrijf voor periode van 1 jaar of twee jaar en in sommige gevallen langer. Omdat je een contract afsluit dien je volgens de Nederlandse wet meerjarig te zijn. Het is in Nederland daarom onmogelijk zelfstandig een telefoonabonnement afsluiten als je jonger bent dan 18 jaar.

Maar zoals zo vaak is er in dit geval ook weer een uit weg. Je ouders of voogd kunnen je helpen bij het afsluiten van een telefoonabonnement. Dit abonnement dienen ze echter op eigen naam af te sluiten, omdat de ouders juridisch gezien de afnemer zijn van een telefoonabonnement en dit breng bepaalde rechten en plichten met zich mee. In praktijk houdt dit dus in dat het niet mogelijk is een telefoonabonnement van een ouder op naam van zijn of haar kind te laten zetten. Wat wél mogelijk is om de rekening, waar elke maand een bedrag van wordt afgeschreven, te veranderen naar de rekening van het kind. Het voordeel hiervan is dat het kind zelf de verantwoordelijkheid heeft elke maand genoeg geld opzij te zetten en dus niet de ouders. De ouder is echter nog steeds juridisch verantwoordelijk. Dit betekent dat wanneer, om wat voor reden dan ook, niet maandelijks een bedrag kan worden afgeschreven, dat er wordt aangeklopt bij de ouders, om het opstaande bedrag alsnog te voldoen.

Het alternatief voor een telefoonabonnement is natuurlijk prepaid. Hierbij heb je geen verplichten tegen over een groot telefoonbedrijf. Je betaalt van tevoren en hebt vanzelf door wanneer je door je tegoed heen bent. Doordat prepaid minder tot geen risico’s meebrengt voor zowel provider als klant, kan een minderjarige wel een prepaid telefoon aanschaffen zonder enige tussenkomst van ouders.

 

One thought on “om een telefoonabonnement af te sluiten?

  1. riendezeeuw

    Waarom staat er niets over een MAXIMUM leeftijd wat abonnement betreft? Zoals wij tot onze verbazing meemaakten kunnen we vanwege onze leeftijd (75) niets meer met gespreidde betaling kopen door een aantal jaren geleden ingevoerde wet,Dus oudjes ,kopen van een ijskast,wasmachine, bankstel is met gespreidde betaling verboden door onze fijne wet.Daarom mijn vraag, telt deze leeftijd discriminatiedit ook bij het kopen met abonnement in combinatie met een mobieltje?Dat minimum leeftijd begrijp ik wel maar is die maximum leeftijd ook zo duidelijk?

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *