om te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat?

By | oktober 12, 2013

Tot welke leeftijd geloven we in Sinterklaas?

Het fabeltje rondom Sinterklaas bestaat al eeuwen lang en is uitgegroeid tot een nationale traditie in Nederland en België. Het begon allemaal in 4de eeuw na Christus. Nicolaas was een Griekse bisschop in Myra, tegenwoordig aan Turkije toebehorend, die de naam had buitengewoon hartelijk te zijn voor kinderen. Vandaar ook dat een echt kinderfeest is. Het Sinterklaasfeest zoals we dat nu kennen is naast beïnvloeding uit zuid Europa ook sterk bepaald door Germaanse en Noordse cultuur. Bijvoorbeeld cadeautjes door een schoorsteen gooien en wortels voor het paard van Sinterklaas komen allebei voort uit de Germaanse mythologie.

Tegenwoordig is het meer regel dan uitzondering dat jonge kinderen wordt vertelt dat Sinterklaas écht bestaat, zodat deze kinderen helemaal enthousiast worden voor het grote Sinterklaasfeest. Elk jaar weer die verbazing dat er zo’n aardige man is, die alle kinderen cadeaus geeft. Deze uitbundigheid naar het toeleven naar 5 december maakt dat veel ouders zolang mogelijk het Sinterklaasgeheim instant willen houden. Echter, moet je als ouder natuurlijk wel een keer de knoop doorhakken, want op school wordt er natuurlijk ook gepraat en op den duur krijgen kinderen ook natuurlijk ook door dat het niet waar kan zijn. Maar, wanneer moet je het dan vertellen?

Veel ouders worstelen met deze vraag. Veelal beginnen kinderen in groep 3 of 4 vraagtekens te zetten bij het Sinterklaasgebeuren. Daarnaast wordt er dan ook ongeveer begonnen met Sinterklaas ‘helpen’. Kinderen gaan dan voor elkaar cadeautjes kopen en surprises maken, omdat Sinterklaas er te weinig tijd voor heeft. Meestal is het dan wel bekend bij de meeste kinderen, omdat ouders dan menen het geheim niet meer geheim te houden valt. Als we daar nu een leeftijd aan verbinden, zouden we kunnen concluderen dat in Sinterklaas geloven tot dat we 7 of 8 jaar oud zijn.

Wat is jullie ervaring? Wanneer zou jij het jouw kinderen vertellen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *