om een woning te mogen huren?

By | augustus 8, 2016

Hoe oud moet je minimaal zijn of een woning te kunnen huren?

Het ligt er aan in welk soort huis je geïnteresseerd bent. Er zijn namelijk andere regels voor bijvoorbeeld een studentenkamer of een sociale huurwoning of een appartement. Voor een studentenkamer is er doorgaans geen minimum leeftijd of in ieder geval niet van boven opgelegd. Dit betekent dat er geen speciale regels zijn voor minderjarige die een studentenkamer willen huren. Niet zo gek ook want er is een grote groep minderjarige studenten. Bijvoorbeeld bij het HBO begin je meestal als je 17 bent. Als je dan geen studentenkamer kunt vinden vanwege je leeftijd zou je toch raar opkijken.

Als je nu bijvoorbeeld naar een sociale huurwoning gaat kijken, is het een ander verhaal. Hierbij heb je te maken met woningbouwverenigingen en andere overheidsinstanties, die woningen beschikbaar stellen voor de sociaal zwakkeren in de maatschappij. Deze woningen zijn dus gereserveerd voor een bepaalde groep mensen, waar ‘kinderen’ niet inpassen. Er wordt dan ook door de overheid een minimumleeftijd van 18 jaar geëist om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning.
Er zijn natuurlijk ook nog woningen, die door bedrijven of particulieren verhuurd worden. Deze woningen worden zonder tussenkomst van welke instantie dan ook verhuurd en kunnen dus zelf bepalen minderjarige toe te laten of niet. Een minimum leeftijd wordt in dit geval eigenlijk alleen gedaan als men op zoek is naar een bepaalde leeftijdscategorie voor een flat of appartementcomplex.

Kortom, er is alleen een leeftijdsbeperking als het gaat om sociale huurwoningen. De regels van de andere woningen worden eigenhandig bepaald door de verhurende partij. Hierbij is geen sprake van enige invloed van de overheid.

6 thoughts on “om een woning te mogen huren?

 1. Jordk

  Maar als minderjarigen is het dus geen optie een appartement te huren ik doe een bbl opleiding en denk dat ik daardoor dus niet inaanmerking kom voor een studenten huis en ben 17 dus normaal huren gaat niet

  Reply
 2. c

  als je 17 jaar bent, en 3 maande na de inschrijf datum 18 zou worden, zou je dan alsnog een kamer kunnen huren?

  Reply
 3. Tom Hoekstra

  Goed om te weten dat voor een studentenwoning geen leeftijd verbonden is. Ik wil me ook in gaan schrijven voor een huurwoning, maar dat is pas voor later. Eerst zou ik graag een leuke studentenkamer willen vinden, dit is al lastig genoeg!

  Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *